بسم الله الرّحمن الرّحيم
اللّهُمَّ صلِّ علي فاطِمةَ و أبِيهَا و بَعلِها و بَنِيها
به زير پاي تو اي ياس خانهي ياسين نسيم عشق، گل انتظار ميريزد
شميـم نام تو وقتي كه ميرسد از راه گلاب از نفس روزگار ميريزد
فاطمه سلام الله عليها، جايگاه بيبديلي در خلقت دارد. حقيقت وجود مقدّسش، نوري الهي و آسماني است و آفرينش جسم مطهّرش از بهشت. در كسوت بانوان و در جايگاه مادري براي پيروان. محبوب پروردگار و گل سرسبد صالحان و عزيز در ميان بندگان. در نهايت پاكي، عطوفت و مهر، خوبي و صداقت و يقين. عصارهي راستي، نشانهي تقوا و ركن ايمان.
فاطمه سلام الله عليها، گراميتر و ارجمندتر از آن است كه بتوان او را در اين جايگاه ستود و يا در ظرف نارساي كلمات تعريف كرد. امّا همينقدر ميتوان گفت كه حقّي عظيم بر ما دارد و منّـتي بزرگ بر انسان و انسانيّت.
از اين رهگذر، حدود سالهاي 90 و 91 شمسي بود كه از الطاف حضرت صدّيقه پاي در اين راه نهاديم. تعالي و گسترش معرفت فاطمي3، هدف بود و عشق به آن برگزيدهي آسماني، سرمايه و نيروي تلاش و تكاپوي ما. و كدام مقصد از آنچه در پيشرو داشتيم گراميتر و كدام راه از مسيري كه خويش را به پيمودن آن ملتزم ساخته بوديم، با حقيقت جهان مرتبطتر . از قداست نامش آبرو مييافتيم و از ايمان و غناي معارف آن گرامي اندوخته و توشه خرد و انديشه را گرانبار ميساختيم.
كنون ، چقدر خشنوديم كه ميايستيم و به پشت سر مينگريم، در اين جهان سرگشتگيها و ناشكيباييها، سالهاي رفته را هزينه خدمتگزاري آن افتخار آشنايان ملكوت الهي ساختهايم و لاجرم عمر رفته را سود خويش ميدانيم و گذشته را سرمايهي هميشگي آينده خود ميپنداريم. چرا كه به ريسمان حقيقتي خداوندي متمسّك بودهايم و نه آنكه چون سرابزدگان در پي خيال دويده و چنگ در توهّم و پندار خام زده باشيم!
آري در كشاكش اين زمانهي پرآشوب، و در برابر يأس دمافزوني كه از ديدن جهان مدرن و مناسبات آن در جان آدمي رخنه ميكند، جز عشق ، هيچ نيرويي را تاب روبارويي نيست[1] ، ما نيز به پناهگاه عشق گريختيم؛ همان مودّت و دوستداري بانوي بانوان حضرت صدّيقهي كبري سلام الله عليها.
در طي اين مسير و از همان سالها، هنر و جايگاه بيبديل آن در گرهخوردن عاطفه و معرفت به سرپنجههاي مهارت و زيبايي، نقش بيبديل خويش را هماره مينماياند. و در اين عرصه، محتوا موجب سرافرازي قالبها و ساختارها ميشد و آثار هنري نفيس و ارزشمند، محتوا و مفاهيم را دو چندان جلوه ميداد و در قلبها و چشمها مينشاند.
تلفيق محتواي متعالي با زيبايي باعث ميشد هم علاقهمندان فرهيخته در حوزهي هنر و مهارتهاي كمالگراي زيباييشناسانه آن و هم دلبستگان معارف وحياني و مفاهيم بنيادين در حوزهي دانشهاي الهي از آثار گردآمده بهرهمند گردند و هر يك به فراخور حظي وافر بردارند.
چرا كه بر صاحبنظران عرصه فرهنگ و هنر پوشيده نيست كه هر وجه از اين دو منظر مفاهيم و ساختار؛ باعث اثرگذاري، ماندگاري و جاودانگي جنبهي ديگر خواهد بود و محتوا باعث اعتلاي قالب خواهد شد و ساختار هنري آن، موجب درخشش افزون محتوا و تسهيل دريافت مفاهيم متعالي آن خواهد گرديد.
با همين رويكرد ، مؤسسه همگام با پروژههاي بزرگي مانند گردآوري اسناد و كتب فاطمي3، تبليغ محيطي و آموزش همگاني در تهيّه پرچم و ابرپرچمها در مراسم آييني فاطمي3 و ديگر فعّاليّتهاي فرهنگي و اجتماعي، اقدام به بازنشر معارف و مفاهيم باورهاي ايماني مرتبط با آن بانوي گرامي در عرصهي هنر و آثار هنري نمود. و در گام نخست ضرورت تهيّه متون پيراسته و عبارتهاي مناسب و شايسته كه دستمايهي هنرمندان ارجمند حوزهي خوشنويسي باشد، به شدّت احساس شد. به همين دليل گروهي تحقيقاتي تشكيل گرديد تا مجموعهاي از متون فارسي و عربي از كتب معرفتي و ادبي انتخاب گردد و به همراه قطعات منثور و اشعار فاخر گرد آيد تا در دسترس اساتيد و هنرجويان علاقهمند قرار داشته باشد و هنرمندان ارجمند را در تهيّه آثار فاخر و نفيس فاطمي مددكار گردد.
پس از آن، با دعوت به همكاري از هنرمندان طراز اوّل كشور و جهان اسلام در حوزهي خوشنويسي و تذهيب و نگارگري، و تشكيل جلسات و هماهنگيهاي بسيار، آثاري بيبديل، محتوامحور و هنرمندانه پديد آمد و در گذر ايّام به تعداد آن افزوده شد و نگارستان فاطمي3 پا به عرصه هنر و فرهنگ گذاشت.
مجموعه نفيس هنري نگارستان فاطمي عليها السلام، كه به همّت، پشتوانه و پيگيري مؤسسه فرهنگي و هنري ميراث ياس ياسين گرد آمده ، چنين رويكرد و راهبردي را در نظر داشته و همانطور كه در تهيّه محتوا و مفاهيم حداكثر توان را در امعان نظر پژوهشگران حوزهي معارف به كار برده، در عرصه هنر نيز با همراهي و همكاري هنرمندان برجسته كشور و جهان اسلام نهايت تلاش را در آفرينش مجموعهاي كامل و هنرمندانه به كار برده است تا آثار فاخر فاطمي3 تدارك و فراهم آيد.
آنچه پيشروي شماست، گزارشي مصوّر از مراسمي است كه با حضور فرهيختگان، هنرمندان، صاحبنظران و متولّيان امور فرهنگي و هنري كشور و به دعوت و ميزباني مؤسسه فرهنگي هنري ميراث ياس ياسين در شهر مقدّس مشهد و سالن پذيرايي هتل هما برگزار گرديد و از آثار گرد آمده رونمايي شد و در معرض نمايش و بازديد ميهمانان قرار گرفت. اين كتاب فراهم آمده تا يادگاري از حضور دلبستگان و شيفتگان خاندان رسالت عليهم السلام و دستاندركاران آفرينش آثار هنري باقي بماند و راهگشاي گامهاي بعدي علاقهمندان اين عرصه باشد.
مؤسسه فرهنگي هنري
ميراث ياس ياسين
[1] _ وامی از نوشتار پژوهشگر معاصر یوسفعلی میرشکاک.